Langrendsski

Langrendsski bruger man anderledes end slalomski. Langrendsski bruges til langrend – man vælger, at tage på tur frem for, at stå på ski ned af pister. Med langrendsski er det muligt at ’køre’ op ad bakke.

Det, der gør langrendsski unikke, er konstruktionen. Langrendsski er med spænd, hvilket vil sige, at den midterste del af hver ski er hævet over sneen – den såkaldte fæstezone, som er det sted, hvor man påfører voks, for at man med sin vægt på den ene af skiene kan presse fæstezonen ned og bremse. Endnu en forskel fra andre ski er, at man kun har snuden af støvlen spændt fast. Det er for, at man har større bevægelsesfrihed i foden til at komme fremad.

Der findes nogle vigtige faktorer, man skal være opmærksom på, når man vælger sine langrendsski. Langrendsski skal man kun købe et anerkendt sted, hvor man føler sig tryg, og hvor man føler, at man får en troværdig service. Man skal være opmærksom på om langrendsskiene har det rigtige spænd og den rigtige længde, og man skal sørge for at belægningen på skisålen er den optimale. Man skal også tage i betragtning om det skal være begynder-, øvet- eller ekspertski, personvægten plus eventuel rygsæk, terrænet og sneføret. Når man har valgt sine ski, er det vigtigt, at man undersøger hvilke slags voks og klister, man skal behandle dem med. Det afhænger af blandt andet temperatur og underlag, samt om skiene er det ’klassiske’ ski eller voksfrie ski.